När man har sommar, på riktigt.

Livet

Årets första stranddag. Det är något visst med det, när man känner sanden mellan tårna igen och solen, som liksom värmer upp en, utifrån och in. 

Årets första dopp, snabbt avklarat, ingenting man vill dra ut på. Isande men ändå så härligt. För då, då när man står där i Östersjön en juli dag med gåshud över hela kroppen, då är det sommar. På riktigt.

Ligga raklång på ett lakan i den varma sanden en hel dag, lyssna på podcasts och läsa pocketböcker på löpande band, det är aktiviteter som passar en enarmad bandit det. En ispåse på handen, sedan kan det faktiskt inte bli så mycket bättre. I alla fall inte som mitt liv ser ut just nu. 
Och det gör mig stolt, att jag vet att jag gör det bästa av det jag har och känner någon form av lycka över sånt som alltid gjort mig lycklig, trots smärtorna.

När man har sommar igen.

Livet

Jag säger bara: 
HEJ SOMMAR, välkommen tillbaka! 
Vilken lördag det har varit och solen värmer fortfarande här på balkongen och det kommer den nog göra ett tag till. 
Jag har till och med hällt upp ett glas iskall rosé, det är sommar det.

Vi hörs imorgon, fina ni. Njut av sommarkvällen!

När man bjuder på sommartårta

Livet



Jag har fått massor av mail och frågor om den där tårtan jag bjöd på i lördags när jag hade tjejerna här. 
Så här kommer nu receptet, lagom till helgen. (Och semestern kanske?) 

Jordgubbs- och vit chokladmoussetårta

8-10 bitar

1 färdig marängbotten

Vit chokladmousse:
150 g vit choklad
1/2 msk smör
2 äggulor
2 1/2 dl vispgrädde

Jordgubbsmousse: 
1 liter jordgubbar
4 gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl strösocker
2 1/2 dl vispgrädde

Garnering: 
jordgubbar
hyvlad vit choklad
färsk mynta

Gör så här:
1. Lägg marängen i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter. 

2. Chokladmousse: Smält choklad och smör över vattenbad eller i mikrovågsugn. Ta bort från värmen och rör ner en äggula i taget.

3. Vispa grädden. Blanda ner lite av grädden i chokladen och vänd sedan ner chokladen i grädden. Häll chokladmoussen i formen och se till att det blir jämt fördelat. Frys ca 45 min så att moussen stelnar. 

4. Jordgubbsmousse: Snoppa jordgubbarna och mixa dem till puré. Lägg gelatinet i kallt vatten 5 min. Koka upp vatten och socker. Dra kastrullen från värmen och låt gelatinbladen smälta i sockerlagen. Låt svalna. Blanda med jordgubbspurén.

5. Vispa grädden och vänd ner den i jordgubbspurén.

6. Häll moussen över den vita chokladmoussen. Frys tårtan minst 4 timmar. Låt tårtan tina i rumstemperatur ca 30 min före servering. Garnera med jordgubbar, hyvlad vit choklad och myntablad.



När man kommit på bättre tankar

Livet

Tillbaka. Handbaksmällan har börjat lägga sig och jag kan förstå vad det är som gör att jag väljer att lämna lägenheten fast jag vet att det får smärtan att skjuta i höjden; 
Livet. 
För det är inte livet, livet finns inte innan för dessa fyra väggar. I alla fall inte det liv jag vill leva. 

Och det vet jag. Oftast. 
Men ibland, när smärtan är som ett enda svart hål, då glömmer jag bort det. Som igår, då glömde jag bort att det finns ett liv utanför. Det är som att smärtan tar upp hela min värld, det finns helt enkelt inte plats för något annat. 
 Men som tur är, brukar jag komma på bättre tankar ganska snabbt. 

För jag vet ju vad som finns där ute, vad jag skulle missa om jag låste in mig och lät allt det där svarta omfamna mig. 
Korta stunder går bra, men sedan vill jag se ljuset igen. 
Så mycket det bara går.