Att måla med Chalk Paint

 
 

IMG_2199_edited-1

 
 

Det var alltså de här färgerna som jag bestämde mig för att använda när jag skulle måla det där skåpet som skulle få flytta in i vardagsrummet.

Jag själv hade ögonen på Kalklitir eftersom jag ville måla typ hela mitt hem i den färgen men hyresvärden sätter stopp för de planerna.

Men så trillade mamma över den här färgen när hon satt och letade alternativ (vid det här laget fanns Kalklitir bara i en shop i Sverige och leveranstiderna var hopplösa, inget för mig) Chalk Paint heter den och är alltså också en kalkfärg precis som Kalklitir, denna kommer dock färdigblandad och har en tjockare konsistens.

 
 

AT2B55171

Bild lånad av Emma

 
 

Fördelarna med den här färgen var många;

 

* Inget förarbete krävs, jag tyckte först att det lät för bra för att vara sant. Men det var ingen överdrift, jag har inte rört ett sandpapper under något av mina projekt. Det var bara torka rent ytan och sätta igång.

* Du kan måla på i princip allt. Ja, det är sant. Trä, textil, plast. Vad du vill.

* Du kan blanda färgerna med varandra för att få fram den färgen du vill ha.

* Den täcker enormt bra. (Mer om detta längre ner.)

 

Och inga långa leveranstider. Det var inte mycket att diskutera som ni kanske förstår.

 

Jag beställde min färg här och färgvalet föll på Duck Egg blue till skåpet, Old White till insidan av skåpet och en liten provburk med Graphite till några gamla ramar som behövde fräschas upp. Men det var inte lätt, det fanns så många färger som var fina.

 
 
IMG_2204
 
 

Vad ska man tänka på när man målar då?

 

* Som sagt så krävs inget förarbete alls, inget sandpapper, ingen grundmålning.

* Tänk på att färgen torkar snabbt! Det innebär att du inte kan gå tillbaka och fylla i det du missat medan färgen håller på att torka.

(Detta var typ det svåraste med att måla med Clark Paint, att inte få rätta till sina misstag.)

Men efter en halvtimme är färgen helt torr och du kan gå tillbaka och måla igen.

Till detta moment fick jag rådet att späda färgen med lite vatten och gå över missarna. Så jag blötade penseln lite, doppade i färg och gick över skåpet en gång till.

 
 

IMG_2227_edited-1

Sjal på stegen
 
 

Klart!

 

Så man kan säga att jag målade 1 & 1/2 gång allt som allt. Sedan var hela ytan täckt!

För att få en mer slittålig yta finns det ett vax som man kan lägga på, först hade jag inte tänkt att vaxa alls för jag var rädd att förlora den matta, tröga ytan. Men sedan bestämde jag mig för att vaxa de ytor som slits och som jag vill kunna torka av, hyllplanen i skåpet tex.

Jag valde den klara vaxen, det finns även en mörk som ska ge möblerna en antik patina som jag är sugen på att testa.

 
 

Så sammanfattningsvis, måla små ytor åt gången, gå inte tillbaka och rätta till dina misstag förrän färgen fått torka ordentligt.

Annars är det bara att köra på! Och hörrni, kasta alla tråkiga sandpapper och grundfärger ni har hemma. Med den här färgen får man göra bara det som är roligt, att måla!

 
 

Banditen-post-signature

 
 

37 kommentarer till “Att måla med Chalk Paint

 1. Vad fint det blev! Visste inte att man kan få tag på Annie Sloans chalk paint i Sverige, har läst massor av gott om den i utländska bloggar. Och där spratt det till i shoppingnerven…

 2. Tack för tipset och det låter ju helt kul att använda den färgen,
  om det nu inte behövs något förarbete och bara återstår det roliga =)
  Dags att beställa några burkar=)
  Ha en bra lördag!
  Kramar

 3. Ah såg att bara halva kommentaren kom med…
  Guuuud vad här ska målas!
  TUSEN TACK för inlägget:))
  Glöm inte visa Malm 😉
  Puss o Kram
  Mia

 4. Såå tjusigt! Längtar efter ett projekt att sätta tänderna i, måste hitta nåt som behöver lite färg. Hur mycket går det åt? T.ex. för ditt skåp om du hade målat allt i en färg bara, hade en burk räckt?

  1. Jaja, absolut 🙂 Det är ett stort skåp, men jag har inte ens använt halva bruken 🙂

 5. Åh allvar! Finns det en färg där inget förarbete krävs? Tjohoo!!! Lycka!
  Skåpet blev superfint!

  1. Yes, jag säger ju det. NÄSTAN för bra för att vara sant, men bara nästan… Jag har nästan redan glömt hur man slipar och sånt där trams 😉

 6. Men vilket bra tips. Jag gillar att måla, men allt förarbete som vanligen krävs sätter stopp och det tar emot. Denna ska jag testa.
  Kram

  1. Då klarar du dig nog lätt med en liter, den är dryg 🙂
   Jag har fortfarande vit färg kvar trots att jag (och mamma) har målat två skåp (in och utvändigt PLUS malmbyrån och några ramar) 🙂

 7. Va fint skåpet blev! Hela din lägenhet ser mysig ut och jag gillar verkligen din blogg. Dina bilder från Ystad får mig att längta tillbaka dit ibland också. Kanske flyttar jag åter dit när barnen blivit stora. 🙂
  Ang. färgen som du målat skåpet med. Det är ju en kalkfärg och jag blir lite tveksam till det. Jag tänker på hus som har kalkad fasad och det färgar ju av sig. Hur är det med denna färg?
  Kram Lina

  1. tack snälla du <3
   Nejnej, när den torkat helt så färgar den inte av sig alls 🙂
   Kram!

 8. Vilket ljuvligt skåp och färgen verkar den med, helt underbar!! Tusen tack för en helt fantastiskt blogg med så mycket inspiration! Det är en fröjd att läsa och betrakta dina ord och bilder! 🙂

 9. Det här blev ju två tips i ett! För så fort jag klickat mig vidare in till Monicas butik insåg jag ju att den ligger superduper nära där vi har fritidshuset, å dit ska jag ju nästa helg, så då blir det ett besök hos Monica helt enkelt! 🙂
  Ser redan framför mig massor av småpryttlar som ska målas, bland annat ett par soffben.. 🙂 Tack tack!!
  Önskar dig en skön söndag!

 10. Underbart fint skåp 🙂 Måste köpa denna fantastiska färg pronto 🙂 vad tror du..skulle den funka till att måla plåttaklampor med..? Typ Ikeas Foto eller Hektar? Tack för en härlig blogg 🙂

  1. Jag målade en ram som var i någon form av metall och det gick super och enligt beskrivningarna när man googlar runt så ska det ju verkligen gå att måla på ALLT 😀 Jag är helt såld på den, som du kanske förstår 😉 Ingenting här hemma sitter säkert längre!

   1. Måste tacka dig för ditt snabba svar 🙂 Trevligt. Inte alltid man får svar på ev frågor i bloggvärlden. Förstår att det självklart kanske inte går att svara på allt men när man får svar på frågor ang produkter som visas upp så är det ett stort plus 🙂 Du har en härlig blogg. Jobbigt att du inte alltid mår så bra..vet hur det känns. Är själv sjukskriven sen flera år pga hjärtsjukdom som för med sig total orkeslöshet ibland. Men väldigt ofta har jag maaaassor av energi som jag gärna lägger på inredning eller annat jag mår bra av. Har klickat hem färgen idag och ska apa efter dig där 🙂 Ha en bra dag.. 🙂

    1. Jag hade dock lite otur för Duck Egg Blue var slut i lager 🙁 Beror kanske på att folk sett ditt fina skåp 🙂 Meeeen hade tur att få Old White samt French Linen ( Hoppas den är fin )

 11. Vart hittar ni den att köpa den på nätet? Finns det återförsäljare i Sverige?

  1. Det kan man säkert:) Då ska man nog vaxa ytan efteråt 🙂 Läs mer hos någon återförsäljare 🙂

 12. Hej! Tack för tips om färgen. Det jag undrar är om man inte måste förslipa lackade ytor lite innan målning? Eller fäster den helt på lackade ytor? Tack! Med vänlig hälsning,

 13. Hej. Ska måla köksstolar, vita. Ska man lacka el vaxa, hela stolarna eller bara sittdelen?

 14. Hej,
  tack för bra tips. Jag målar nu för första gången med chalk paint. Väldigt kul. Undrar nu om man slipar med en wetexduk (disktrasa) ska den då vara fuktig eller torr?

 15. Kom på en fråga till i samma ämne. Ska man torka/slipa med trasan då färgen har torkat helt?
  Nina

Comments are closed.

Rekommenderade inlägg